Oleogeelit: Vedettömien tuotteiden hyödyt

Oleogeeleja käytetään monipuolisesti dermatologisessa ihonhoidossa. Erinomaisia ne ovat esimerkiksi ongelma-ihojen hoidossa: vedettömät oleogeelit ovat helposti imeytyviä, tehokkaita ja turvallisia hoitotuotteita, eikä niissä käytetä tarpeettomia lisäaineita.

Tämän päivän ihonhoitotuotteet ovat pääasiassa emulsiopohjaisia, mikä tarkoittaa, että ne koostuvat vesi- ja öljy/rasvafaasista. Lisäksi on tuotteita, joissa on vain öljyä, ja myös oleogeelit kuuluvat tähän ryhmään.

Öljyt kuuluvat vanhimpiin tunnettuihin ihonhoitotuotteisiin. Kasvipohjaisten ja eläinperäisten öljyjen tuotanto ravinnoksi johti pian ihon hoitamiseen öljyillä ja ihonhoitotuotteiden kehitykseen. Fysiologisesta näkökulmasta öljyt ovat edelleen optimaalista ihon hoitoa, mutta öljyistä tunnetta iholla saatetaan pitää epämukavana.

Emulgaattorien käyttö lisäsi merkittävästi lipidien imeytymistä ihoon, ja emulsioiden kehittyminen ratkaisi sen, että öljyjen ja lipidien määrää pystyttiin vähentämään radikaalisti tuotteissa. Pian ilmeni kuitenkin uusia ongelmia: vesipohjaisiin emulsioihin tuli välttämättömäksi lisätä säilöntäaineita, sillä aineosat olivat herkkiä vedelle ja oli tärkeätä suojata ja stabiloida emulsiot pitkäaikaisvaikutuksilta sekä lämpötilojen vaihteluilta varastoinnin aikana. Ongelmat emulsioissa ratkaistiin onnistuneesti lisäämällä emulsioon ihon hoidon näkökulmasta yhdentekeviä aineosia, kuten mineraaliöljyjä, vahoja ja lisäaineita, sillä seurauksella, että INCI-listojen aineosalistauksista kasvoi pitkiä – emulsiota varten lisättyjä aineita saattoi olla pitempi lista kuin hoitavia aineosia.

Tänään tiedämme, että monet lisäaineet ovat huonosti siedettyjä. Esimerkiksi allergisilla on ongelmia sopivien säilöntäaineiden kanssa: herkkäihoiset eivät siedä etoksiloitujen alkoholien, joita useimmat käytetyt emulgaattorit ovat, käyttöä.

Helposti imeytyvät oleogeelit

Erityisesti barriäärihäiriöiset ihot tarvitsevat runsaasti fysiologisia lipidejä. Ratkaisun löytäminen on tullut entistä tärkeämmäksi: tarvitaan edelleen sopivia öljyjä, minimaalisesti lisäaineita ja sopiva koostumus. Tähän tarkoitukseen sopivimpia ovat oleogeelit, jotka tunnetaan myös lipogeeleinä. Toisin kuin juoksevat öljyt, oleogeelit ovat geelimäisiä ja voidemaisempia, kuten emulsiot. Koostumus saavutetaan aineosilla, jotka toimivat voiteen rakenteena kuin sieni, ja mahdollistavat suurten lipidimäärien käytön. Sakeuttavina aineosina käytetään fysiologiselta kannalta turvallisia mono- ja diglyseridejä matalina pitoisuuksina. Sakeuttavan ominaisuuden lisäksi niiden pitoisuus vaikuttaa voiteen imeytymiseen. Soijalesitiinistä saatava fosfatidyylikoliini tehostaa imeytymistä.

Vedetön koostumus mahdollistaa säilöntäaineettomuuden

Tämän päivän oleogeelit ovat käytettävyydeltään hyvin samankaltaisia kuin vesi-öljyssä-emulsiot (W/O). Koska oleogeelit eivät sisällä lainkaan vettä tai vain erittäin vähän, ne eivät tarvitse lainkaan säilöntäaineita, emulgaattoreita eivätkä neutraloijia.

Kun oleogeelissä käytetään sopivaa kasviöljyä kuten kookos-, oliivi- tai avokadoöljyä, ihonhoitotulokset ovat erinomaisia. Ohuesti levitettynä oleogeeli ei aiheuta okklusiivista vaikutusta, mikä saattaisi häiritä ihon luonnollista uusiutumista. Oleogeelit ovat tärkeitä kuivan, erityisesti atooppisen ihon tai vastaavien ongelmien hoidossa. Kun ihon luonnollinen oma suoja on puutteellinen ja iho altistuu vedelle, oleogeelit suojaavat ihoa. Emulgaattorien käytöstä aiheutuva “huuhteluvaikutus” -ilmiö ei oleogeelejä käytettäessä ole mahdollinen.

Ihon kosteuspitoisuus lisääntyy vähitellen

Oleogeeli lisää ihon kosteuspitoisuutta vasta vähitellen. Toisin kuin emulsio, oleogeeli ei tuo ihon pinnalle ulkoa päin vettä, vaan ihon kosteuspitoisuus kasvaa sisältä päin. Oleogeelin sisältämät lipidit tukevat tätä prosessia vähentämällä liiallista kosteuden haihtumista iholta (transepidermal water loss TEWL). Lisäksi oleogeeleihin voidaan lisätä luonnollisia, ihon kosteuspitoisuutta lisääviä aineosia. Esimerkiksi ureaa, joka myös hillitsee kutinaa, voidaan käyttää ilman ongelmia vedettömässä oleogeelissä toisin kuin vesipitoisissa emulsioissa. Korkea lipidipitoisuus poistaa karheuden ja saa ihon tuntumaan pehmeältä. Oleogeelit ovat hyvin ihoa suojaavia tuotteita.

Täydennä hoitoa yksilöllisillä vaikutusaineilla

Oleogeeliin voidaan lisätä rasvaliukoisia aineita. Ennen kaikkea fytosterolit kuten karitevoi ja rasvaliukoiset vitamiinit kuuluvat tähän ryhmään. Vedettömän lipidipitoisen koostumuksen ansiosta vitamiinit ovat suojassa ympäristön vaikutuksilta ja säilyvät pitkään. Tämä koskee niin farmaseuttisia vaikutusaineita kuin myös ihonhoitoon tarkoitettuja välttämättömiä rasvahappoja kuten linolihappoa, joka on ihon barriäärin keramidi I:n rakennusaine. Korkeampi fosfatidyylikoliinipitoisuus nopeuttaa myös muiden vaikutusaineiden imeytymistä. Oikeanlaiset lipidit saavat oleogeelin muuttumaan juoksevaksi ihon lämmössä, mikä helpottaa imeytymistä.

Oleogeelien monipuolinen käyttö

Oleogeelit sopivat paitsi ongelma-ihoille, myös huulten hoitoon, silmänympärysiholle sekä kylmään vuodenaikaan suojaamaan ihoa. Kuiva ja karhea iho pehmenee. Oleogeelit sopivat myös diabeetikon iholle. Tyypillisiä emulgaattorien aiheuttamia ärsytyksiä, joita on esimerkiksi nk. Mallorca-akne, joka johtuu etoksiloiduista alkoholeista tai PEG:eistä, voidaan välttää käyttämällä oleogeelejä. Oleogeelejä voidaan käyttää myös auringonsuoja-aineina, kun niihin lisätään sopivat auringosuojafiltterit. Suuri etu on myös se, että ne kestävät vettä ja hikeä. Näin voidaan välttää täysin mineraaliöljyt ja silikonit. Muista säilöntäaineettomista valmisteista poiketen oleogeelit voidaan pakata myös purkkeihin, koska mikrobit eivät elä niissä.
Oleogeelejä voidaan helposti käyttää myös hieronnassa, koska puolikiinteä rakenne sulaa ihon lämmössä helposti käsiteltäväksi. Pigmenttejä lisäämällä voidaan valmistaa myös meikkituotteita kuten meikkivoiteita, mascaroita ja luomivärejä.

Oleogeelit & korneoterapia

Korneoterapeuttisessa ihonhoidossa edellytetään, että tuotteet sopivat iholle fysiologisesti ja ettei käytetä ei-fysiologisia aineosia (kuten mineraaliöljyjä, silikoneja, emulgaattoreita jne.). Oleogeelit täyttävät nämä molemmat vaatimukset. Hoitamalla ihoa oikein korneoterapeuttisilla hoitoaineilla voidaan myös ennaltaehkäistä ihon häiriöitä ja saada yhtä hyviä hoitotuloksia kuin lääkeaineiden käytöllä.

Dr. Hans Lautenschläger