Ihon hyvinvointiin voimme itse vaikuttaa monella tavalla, sillä sen kuntoon vaikuttavat iän ja perimän lisäksi ravinto, elämäntavat, psyykkinen hyvinvointi ja ihonhoito. Ihoa rasittavat monet ulkoiset tekijät kuten lämpötilan vaihtelut, auringon UV-säteily, vesi, kemikaalit, pöly ja muut ilman epäpuhtaudet. Lisäksi jokainen vuosikymmen vähentää ihon kimmoisuutta parilla prosentilla.
Ikääntymistä emme voi pysäyttää, mutta oikeanlaisella ihonhoidolla voimme suojata ihoa sekä ennenaikaiselta vanhenemiselta että ulkoisilta tekijöiltä. Turvallisilla, oikein valituilla tuotteilla voimme ehkäistä myös ihon herkistymistä iholle vieraille aineille. Siksi ihon hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota jo nuorena.
Kehon suurin elin, iho, säätelee lämpöä ja toimii aistielimenämme. Se suojaa meitä mm. kylmältä, infektioilta ja liialliselta kosteuden haihtumiselta sekä osallistuu D-vitamiinin tuottamiseen. Lisäksi ihon kautta poistuu elimistöstämme kuona-aineita.
Iho koostuu useista kerroksista. Epidermiksen tyvisolukerros tuottaa uusia ihosoluja. Kun uudet solut lähestyvät ihon pintaa ne täyttyvät keratiini-nimisellä proteiinilla ja kuolevat. Tämä sarveistuminen muodostaa ihon uloimman kerroksen eli sarveiskerroksen. Terve iho on lähes vedenpitävä suojakalvo, joka estää vieraita mikro-organismeja tunkeutumasta elimistöön ja kosteutta haihtumasta ihon syvemmistä kerroksista.
Kun sarveiskerroksen toiminta häiriintyy, ihosta haihtuu liikaa kosteutta, se punoittaa, hilseilee, tuntuu kiristävältä, kutisee tai jopa halkeilee. Samalla sen suoja mm. infektioita ja mekaanista tai kemiallista ärsytystä vastaan heikkenee.